VEELGESTELDE VRAGEN

Op deze pagina vind je extra informatie over de reis en de trails. Heb je toch nog vragen? Bel of stuur een mailtje.

DE REIS ALGEMEEN

Waar vindt de reis plaats?

De plaatsnamen die centraal staan in Arctic Circle Trails zullen je misschien niet zo veel zeggen. Niet gek, want de grootste plaats, Arjeplog, heeft maar 2000 inwoners. Het ligt midden in Zweeds Lapland en net onder de noordpoolcirkel. Stockholm ligt er zo’n 900 km onder, de Noorse grens ligt op 50 km ten westen van Arjeplog.

Kan ik een supporter meenemen op de reis?

Neem hiervoor contact met ons op via info@arcticcircletrails.org

Kan ik ook enkel aan de trails deelnemen in plaats van een pakket met vlucht?

Het is mogelijk het pakket af te nemen met uitzondering van de vlucht en zonder de transfer vanaf de luchthaven naar het hotel. Je krijgt dan een korting op de reis. Stuur ons in dat geval een email naar info@arcticcircletrails.org

Je dient dan op eigen vervoer naar het hotel in Arjeplog te komen.

Kan ik de reis in termijnen betalen?

Ja dat kan. Je betaalt dan bij het boeken een aanbetaling van 25%. Later ontvang je een factuur voor het daarna openstaande bedrag.

Je kunt het bedrag betaling via Ideal (Nederland), Bancontact (België) of handmatig overboeken naar onze rekening.

Wat is er niet inbegrepen tijdens de reis?

Dranken (wel inbegrepen bij het ontbijt en sommige onderdelen van de trails)
Lunch op de rustdag
Persoonlijke snacks tijdens de trails
Optionele activiteit op de rustdag (vaak is lunch daarbij wel al inbegrepen)

Is er een leeftijdslimiet voor deelname?

De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar.

Kan de organisatie rekening houden met diëten en allergieën?

Ja dat kan, je kunt dit opgeven bij het boeken van de reis.

Is Arctic Circle Trails aangesloten bij een reisbranche organisatie?

Ja. Arctic Circle Trails is aangesloten bij Garantiefonds GGTO met deelnamenummer 1555.

Kan ik via jullie een annuleringsverzekering voor de reis afsluiten?

We bieden geen annuleringsverzekering aan. Raadpleeg je eigen verzekeraar of zoek via een zoekmachine naar kortlopende annuleringsverzekering om wat opties te bekijken.

OVER DE TRAILS

Zijn er gps bestanden beschikbaar van de twee trails?

Jazeker, de gps bestanden vind je hier!

Is het een race of gaat het om de ervaring?

Beiden!

Starten alle deelnemers tegelijk?

We starten in 2020 waarschijnlijk in groepen.

Bij beide trails zetten we meerdere helikopters in zodat er niet lang gewacht hoeft te worden op de startlocaties (ook al is het daar supermooi).

Ik wil graag meer trail kilometers, kan dat?

Om de reis ook toegankelijk te maken voor liefhebbers van de wat kortere trailafstanden hebben we trails uitgezocht van 19 en 31 km. Zo wordt trailrunning toegankelijk voor een groter publiek.

De Polärskog Trail is eventueel uit te breiden naar de afstand van een marathon. Je loopt dan via een mooi onverhard pad langs een rivier ten zuiden van de trail naar Guijaure. Na 23 km ben je op het startpunt van de Polärskog Trail. Uiteraard kunnen we hier gps bestanden voor leveren. Heb je interesse om deze langere variant te lopen, laat het ons dan weten per e-mail.

Welk conditieniveau heb ik nodig om mee te doen?

Je rent binnen drie dagen twee trails met een totaal van 50 km. Qua inspanning is de trail van 31 kilometer te vergelijken met een vlakke marathon, buiten dat je bovenbenen het wat zwaarder gaan krijgen, maar dat is trailrunnen 😉 Het is aan te raden om voor de trip flink wat kilometers in de benen te hebben. Probeer hierbij ook op onverhard terrein met hoogteverschillen te trainen. Op het moment van inschrijven dien je thuis minimaal een halve marathon te kunnen lopen, vanuit daar kun je voldoende trainen voor deelname aan de trails.

Herkenning trails

De trails zijn duidelijk gemarkeerd en dus prima te herkennen. Je rent o.a. door bossen en over hoogvlaktes. De meeste stukken zijn onverhard, de ondergrond bestaat uit met name uit grond, steen en vlonders. Waar nodig hangen we bewegwijzering op.

Voor beide trails zijn gps bestanden beschikbaar, deze worden 2 weken voor aanvang van de trip met de deelnemers gedeeld. Voor deelnemers die op de rustdag ook een stukje willen lopen delen we ook de route van de Vaukarundan. Dit is een vlakke en verharde route vanaf Hotel Kraja van 9 km om het Vaukameer heen. Voor een sneak preview zie het verkenningsrondje van Koen.

Welk type schoenen heb ik nodig

We raden gebruik van (stevige) trailrunning schoenen aan. De ondergrond op de trails is ruiger dan je veelal op bijvoorbeeld de Veluwe of in de Ardennen tegenkomt.

Hoe lang mag ik over de trails doen?

Voor de trail van 19 km is geen tijdslimiet.

Bij de trail van 31km dien je na 3 uur minimaal op de helft zijn.

Zijn er prijzen te winnen?

Voor de winnaars van ieder geslacht is er een troffee en lokaal prijzenpakket. De winnaar is degene die het minste tijd over de twee trails doet.

Is het ook mogelijk om slechts 1 van de 2 trails te rennen?

De reis is georganiseerd om de twee trails heen, dus het is zonde als je maar aan één trail mee doet. Je kunt er uiteraard voor kiezen om er maar eentje te lopen. Bij deelname aan 1 trail veranderd het reisbedrag niet.

Welk weer kan ik verwachten in Lapland?

Het is goed om rekening te houden met een dagtemperatuur tussen de 10 en 25 graden. Het is verstandig om (ren)kleding mee te nemen voor verschillende type weer en uiteenlopende temperaturen.

Wat als er iets gebeurt op de trail?

Er lopen bezemlopers met EHBO pakket mee tijdens beide trails. Deze hebben een satelliet telefoon waarmee er overal op de trails gebeld kan worden. We vragen iedereen een mobiele telefoon mee te nemen om te kunnen bellen wanneer je bereik hebt, dit is op een groot deel van beide trails

Als er iets gebeurt dan zal er veelal een helikopter met EHBO’er komen om te hulp te schieten op de route. De routes zijn perfect voor trailrunning en daardoor minder voor voertuigen;)

Waar nodig hebben we contact met de lokale autoriteiten (lokale dokter en mountain rescue team).

Mag ik de trails ook wandelen in plaats van rennen?

In principe organiseren we een race, waarbij je over het parcours rent. Mocht je om wat voor reden tijdens de race geblesseerd raken en niet verder kunnen rennen dan mag je verder wandelen. Houd hierbij rekening met de gestelde tijdslimieten.

Mag ik trailrunning stokken gebruiken?

Trailrunning stokken, ook wel poles of sticks genoemd, zijn niet nodig voor de trails tijdens de reis. Dat wil niet zeggen dat je ze niet mag gebruiken. Met het gebruik van stokken kun je tijdens het stijgen je benen wat ontlasten. Bij de Kungsfjäll Trail (de tweede trail) kunnen ze dus handig zijn. Let er wel op dat als je met stokken loopt bidons onhandig zijn. Als je stokken gebruikt is een waterzak met slang handiger. Als je er aan denkt stokken te gebruiken, probeer dan eerst ook uit of het voor je werkt.

Interesse voor 2020?