Arctic Trail Week 30 juli - 5 augustus 2024


Altijd al in het ruige noorden van Scandinavië willen trailen, maar kun je niet kiezen in welk land? Ga dan mee met deze roadtrip, want tijdens de Arctic Trail Week hoef je niet te kiezen. Tijdens deze trailreis loop je langs Noorse fjorden, Finse watervallen en ren je door de Zweedse Alpen naar de hoogste bar van Zweden. Er zijn nog 3 plekjes vrij voor deze reis.
 
 
 

Dag 1: Aankomst in Kiruna

Het is eindelijk zover: vandaag reis je naar het Zweedse deel van Sapmi (ook wel Lapland), zo'n 200 kilometer boven de poolcirkel: het land van de Sami. Aangekomen in Kiruna check je in, maak je kennis met Geurt Jan en Koen en krijg je je welkomstpakket met o.a. je nieuwe favoriete hardloopshirt, een superhandige opvouwbare drinkbeker en sportvoeding van Innerme.

Bekijk hier de opties voor je reis naar Kiruna

Dag 2: Trailen van Zweden naar Finland via Noorwegen

Na het ontbijt vertrekken we met de bus naar Finland waar we lunchen. Daarna pakken we de boot naar de start van onze eerste trail. De trail is zo'n 16km met bijna 400 hoogtemeters.
 
Tijdens deze trail lopen we van Zweden naar Finland. De kans is groot dat we in Finland rendieren tegen het lijf lopen. Onderweg lopen we een rondje om het drielandenpunt. We trakteren vanavond op een drankje aan degenen die er omheen zwemmen. En als je het daarna nog koud hebt kun je gebruik maken van de sauna.

Dag 3: Trail in het land van de fjorden

Nadat we de klok een uurtje hebben teruggezet (in Finland is het een uurtje later dan in Zweden en Noorwegen) vertrekken we met de bus naar Tromsø voor onze volgende trail. De trail is 17km met ongeveer 750 hoogtemeters.

We volgen goed begaanbare trailpaden langs de rivier Tromsdalselva. Onderweg maken we weer kans rendieren te spotten. Het laatste stuk van de afdaling bestaat uit een trap van meer dan 1.200 treden met een prachtig uitzicht op de stad en omliggende bergen.

's Avonds eten we in de bruisende stad Tromsø.

Dag 4: Reisdag = rustdag

Er staat vandaag een busrit van zo'n 4 uur op de planning van Tromsø naar de 'Zweedse Alpen'.

Neem je traillampje mee, want 's middags kun je mee gaan hiken en een kijkje nemen bij de grotten van Björkliden. Er zijn bij ons hotel ook mountainbikes te huur om de beentjes los te trappen.

Dag 5: Naar de hoogste bar van Zweden

Vandaag staat de meest technische en uitdagende trail van de reis op de planning. De beloning halverwege is zoet: we genieten van een heerlijke homemade wafel in de hoogste bar van heel Zweden.

Je kunt vandaag kiezen tussen de volgende opties:
- Een route van 17,5km met zo'n 750 hoogtemeters
- Een route van 26km met zo'n 1.000 hoogtemeters

Dag 6: Genieten op de grens van Noorwegen en Zweden

Save the best for the last is ons motto en dat geldt zeker ook voor deze trailreis. Vandaag lopen we namelijk een route met prachtige vergezichten waarbij we deels in Noorwegen en deels in Zweden lopen.

De route is 19 kilometer, bevat 350 hoogtemeters en loopt over heerlijke trails.

's Avonds vertrekken we naar Kiruna voor onze laatste avond met de groep.

Dag 7: Reis naar huis

Je roadtrip in het noorden van Scandinavië zit er op. Na het ontbijt brengen we je naar de luchthaven of het treinstation van Kiruna. Ga je naar huis, of plak je er nog wat aan vast?

Inbegrepen bij de reis

 

Daarnaast is je boeking inclusief garantieregeling via Garantiefonds GGTO

Exclusief: reis naar Kiruna (bekijk hieronder onze reistips), drankjes in de accommodatie, eventuele activiteiten op de rustdag en andere persoonlijke uitgaven.

1985 euro

Optioneel in termijnen te betalen, eerste betaling 25%.

 

DE REIS NAAR KIRUNA (ZWEDEN)

Aangekomen in Kiruna is alles voor je geregeld. Van de transfers van en naar de comfortabele hotels tot al het eten. Het enige waar je zelf voor hoeft te zorgen is de reis naar Noord Zweden toe. Boek dus zelf je vlucht of regel treintickets naar Kiruna. Zodra de reisdata voor 2024 bekend zijn, vind je hieronder de geadviseerde vluchten waarop onze bustransfer aansluit.

Tip: Neem waar mogelijk alleen handbagage mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je met handbagage vliegt, reis dan NIET met een rolkoffer en doe je trailschoenen aan als je het vliegtuig in stapt. Vlieg je liever met ruimbagage, dan raden we aan om de essentiële spullen in je handbagage te stoppen. Zie de paklijst onderaan deze pagina voor de essentiële items van deze trailreis naar Scandinavië.

Te boeken vluchten via SAS (Scandinavian Airlines)
dinsdag 30 juli - Amsterdam - Kiruna - 11:00 - 20:10
maandag 5 augustus - Kiruna - Amsterdam - 9:15 - 18:15

Met de trein naar Lapland
Het is ook mogelijk met de trein naar Kiruna te reizen. Reis dan vanaf een station naar keuze naar Kiruna. Met een Interrail Global Pass reis je met 1 ticket een aantal dagen naar keuze door Europa. De 4 days within 1 month pass is perfect voor je reis naar het noorden van Zweden. Naast deze pas is het verstandig voor een aantal trajecten je stoel vooraf te reserveren. Zeker als je gebruik wil maken van een nachttrein. In de treinen in Denemarken en Zweden krijg je gratis wifi, koffie, thee en fruit of andere snacks. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om ergens halverwege in een Deense of Zweedse stad te overnachten. Ook als je met de trein komt, zorgen we voor een transfer naar het hotel.

Uiteraard kun je ook eerder naar Kiruna komen of later vanuit Kiruna naar huis gaan en onderweg nog wat mooie plekken bezoeken.

Met de auto naar Lapland
Met de auto ben je helemaal flexibel in je reis. Je kunt er dan voor kiezen naar Kiruna en daar je auto een week te parkeren. Je kunt kiezen tussen verschillende boten richting Scandinavië of de brug tussen Kopenhagen en Malmö.

ACCOMMODATIES

We slapen twee nachten in Kiruna (Zweden), een nacht in Kilpisjärvi (Finland), een nacht in Tromsø (Noorwegen) en twee nachten in Björkliden (Zweden). We slapen op tweepersoonskamers. Reizigers die alleen boeken slapen op de kamer met een andere deelnemer van de reis. Heb je liever een kamer voor jezelf? Dat kan in overleg tegen een meerprijs.

TRAILGIDSEN

Tijdens deze reis zorgen Geurt Jan en Koen voor de begeleiding. Ze zijn beiden bekend in het gebied en nemen je graag mee op vier toffe trailroutes.

IMG_1039

Geurt Jan

Als je denkt: wie is toch die kerel op al die foto's in het dag tot dag programma? Nou, dat is dus Geurt Jan tijdens de verkenningtrip voor deze reis.

Hij heeft in 2019 Zweeds Lapland ontdekt en is tegenwoordig kind aan huis. Hij heeft een aardige collectie bord- en kaartspelletjes waarvan hij er hopelijk een aantal meeneemt tijdens deze reis.
trailgids Koen

Koen

Koen is de oprichter van Arctic Circle Trails. Hij heeft inmiddels meer trailschoenen dan gewone hardloopschoenen.

Valt er nog wat te schaven aan je trailtechniek? Koen is niet de beroerdste om z’n tips te delen.

PAKLIJST

Onderstaande items heb je nodig tijdens op de trails:

  • Trailrunschoenen (liefst met harde zool)
  • Trailvest of looprugzakje
  • Zonnebrandcrème
  • Hardloopjack dat tegen een buitje kan (boven in de bergen kan het zo maar eens een graad of 5 zijn)
  • Handschoenen (zie bij hardloopjack waarom;))
  • Korte of lange loopbroek (afhankelijk van het weer)
  • Hardloopshirts
  • Hoofdlamp
  • Hardloophorloge (wil je op gps lopen: de routes ontvang je in de week van vertrek)

Je krijgt van ons een reddingsdeken, opvouwbare drinkbeker, een beetje sportvoeding en een functioneel hardloopshirt. Handdoeken liggen voor je klaar in de hotels.