parallax background

Polarskog Trail | 19 KM | 300 HM

De twee trails tijdens deze reis vinden plaats in de gemeente Arjeplog.

De eerste trail die je loopt tijdens Arctic Circle Trails is de Polarskog Trail. Vanaf Vuoggatjålme vlieg je met een helikopter over het parcours naar de start. Het is niet het hoogteprofiel dat deze trail zwaar maakt, maar de ondergrond. De trail bestaat grotendeels uit single tracks met veel rotsen afgewisseld met vlonders. Kortom: focus is belangrijk. De laatste drie kilometers gaan over asfalt.

Bij de finish zijn douches. Als het lekker weer is maak je natuurlijk een plons in het meer. Daarna geniet je van een heerlijke lokaal gemaakte burger op het terras. En twee dagen later staat de Kungsfjäll Trail op het programma. Maar niet voordat je hebt genoten van een welverdiende rustdag.

Hoe lang doe je over de Polarskog Trail?

De snelste deelnemer liep deze trail in 2019 in een uur en drie kwartier. Gemiddeld liepen de deelnemers bijna twee en een half uur om bij de finish te komen. Om te bepalen hoe lang je ongeveer over deze trail doet kun je de tijd die je doet over een halve marathon vermenigvuldigen met 1,3. Kortom, loop je 1u30 op de halve marathon. Dan doe je bijna 2 uur over de Polarskog Trail.

Kungsfjäll Trail | 31 KM | 750 HM

De tweede trailrun die je loopt tijdens Arctic Circle Trails is de Kungsfjäll Trail. Deze trail volgt het bekende Kungsleden pad. Een pad dat populair is onder hikers. In deze trail zit een pittige klim van 2,5km met een stijgingspercentage van gemiddeld 12%. Deze trail is dus een stuk pittiger dan de Polarskog Trail.

Halverwege, op het hoogste punt, is een checkpoint met water, limonade en waar nodig wat mental support. Denk niet dat het vanaf hier makkelijker wordt. De afdalingen zijn lastig door de smalle paadjes en rotsachtige ondergrond.

Hoe lang doe je over het parcours van de Kungsfjäll Trail?

In 2019 deed de snelste deelnemer iets meer dan drie uur over deze trailrun. Gemiddeld liepen de deelnemers bijna vijf en een half uur over dit parcours. Bij lange afstanden met veel hoogtemeters is het lastig te bepalen hoe lang je over het parcours doet. Om te bepalen hoe lang je ongeveer over deze trail doet kun je de tijd die je doet over een halve marathon vermenigvuldigen met 2,5. Kortom, loop je 1u30 op de halve marathon. Dan doe je ongeveer 3u30 over de Kungsfjäll Trail. Daarvoor is voldoende duurvermogen nodig.

De trailruns van Arctic Circle Trails zijn technisch, met veel rotsachtige paden en single tracks. Met de foto's hier boven krijg je een indruk van wat je onder andere tegenkomt.

GPS bestanden van de routes

De gpx bestanden van beide trailruns zijn hieronder te downloaden. Klik op de button en bekijk de routes op je sporthorloge. De routes zijn tijdens de races gemarkeerd met rode pijlen.