Welke schoenen heb je nodig? En hoe zit het met eten en drinken onderweg? En zijn er andere dingen waar ik aan moet denken voor de trailruns in Zweden? Op deze pagina lees je ons kledingadvies en vertellen we wat je verder nodig hebt om de trails succesvol af te leggen. Kortom: onmisbare tips voor je paklijst. Hier alvast een lijstje met items die noodzakelijk zijn voor de trailruns:
- trailschoenen
- hardloopbroek en hardloopshirt
- rugzak of trailvest
- hardloopjack
- (lange compressie) sokken (en muggenspray)
- bescherming tegen de zon
- sportvoeding
- opgeladen telefoon
- eventueel een sporthorloge

Trailschoenen

Omdat de ondergrond van de trails grotendeels onverhard en ruig is raden we trailschoenen aan. Op de Zweedse trails vind je meer boomwortels en (vastzittende) stenen dan bijvoorbeeld in de Ardennen of op de Veluwe. Heb je nog geen trailschoenen? Van onze partner en trailschoenenmerk Inov-8 kunnen we de Trailroc, Roclite, Trailfly Ultra en Terraultra aanraden. Maar laat je vooral adviseren door een hardloopwinkel en ga voor een schoen die geschikt is voor ruig terrein met hier en daar harde ondergrond. Dan kun je meer genieten van de trails. De laatste 3 km van de Polärskog trail loop je over asfalt.

Wil je weten hoe je de veters van je trailschoenen het beste strikt? Bekijk de tips op ProRun!

Trailvest of rugtasje met waterzak

Gebruik hiervoor een rugtas met waterzak of een trailvest met genoeg ruimte voor je bidons. Onze partner Ultimate Direction heeft fijne trailvesten. De trails zijn grotendeels zelfvoorzienend wat betekent dat er geen eet- en drinkposten onderweg zijn, behalve halverwege de Kungsfjäll trail. Daar is een waterpost. Je neemt dus zelf eten en drinken mee voor onderweg. Bijvullen kan ook onderweg bij riviertjes met schoon Zweeds water. Bij de finish is er uiteraard water en eten. Zorg dat je naast ruimte voor drinken en eten genoeg plek hebt voor andere spulletjes die je mee neemt tijdens de trails, waaronder het nooddeken en fluitje wat je van ons mee krijgt. Als je nog nooit hebt hardgelopen met een tas of trailvest is het verstandig om dit ook al tijdens het trainen uit te proberen. We hebben ook wat andere trainingstips voor je op een pagina gezet.

Hardloopbroek en shirt

Bij frisser weer kan een lange broek lekker zijn, bij warm weer een korte broek. Draag wat je zelf fijn en comfortabel vindt. Hetzelfde geldt voor je hardloopshirt. Je krijgt van ons bij aankomst een functioneel hardloopshirt. Deze is gemaakt van 100% gerecycled polyester. Je kunt er voor kiezen om hier in te lopen.

Hardloopjack

In de omgeving van Arjeplog ligt de temperatuur overdag tussen de 10 en 25 graden in augustus. Houd met je kledingkeuze dus rekening met verschillende weertypen. Het kan droog, windstil en warm zijn. Maar er kunnen ook flinke buien vallen met wind erbij. Neem dus een lichte regenjas mee die winddicht en waterafstotend is. Het is handig als hiervoor plek hebt in je trailvest of rugtas, maar om je middel vouwen kan natuurlijk ook.

Lange sokken

Er zijn een paar redenen om lange sokken te dragen. Ten eerste is het goed voor de doorbloeding van je kuiten. Ten tweede zijn sommige paden zo smal dat je regelmatig met je onderbenen tegen struikjes aankomt. Ten derde geven lange kousen bescherming tegen muggen. Over het algemeen is de Zweedse mug langzamer dan de mug die we van thuis kennen. Muggen houden niet van zon en wind. Als je aan het rennen bent heb je dus weinig last hebben van muggen. Maar als je stil staat bij de start of finish is het fijn om beschermd te zijn. Wij zorgen voor muggenspray bij de finishlocaties. Ben je op zoek naar lange compressiesokken of chille hardloopsokken? Bekijk dan eens de range van onze partner Compressport.

Bescherming tegen de zon

Het weer overdag kan tussen de 10 en 25 graden zijn. Houdt hier rekening mee met het pakken van je bagage. Als de zon er schijnt is het verstandig jezelf voor de trail in te smeren met zonnebrand. Met een wit petje voorkom je een zonnesteek, wit reflecteert zonlicht. Ook is het verstandig om een zonnebril mee te nemen.

Eten tijdens de trails

Als je langer dan een uur sport is het verstandig om tijdens de inspanning te eten. We adviseren dus om tijdens de trails voeding voor onderweg mee te nemen. Bedenk goed wat je tijdens de trails wil eten. Het beste is om deze voeding ook tijdens het trainen al uit te proberen zodat je weet of je lichaam er mee om kan gaan tijdens een inspanning als trailrunnen. Goede opties zijn compacte energiebommen zoals repen en gels. Meer weten over sportvoeding? Bekijk de pagina sportvoeding en trailrunning.

Hoeveel eten neem je mee tijdens de trailruns?

Twijfel je over de hoeveelheid repen en gels die je nodig hebt? Een gel of reep per half uur tot drie kwartier is aan te raden. Maak dus een inschatting van hoeveel tijd je verwacht te lopen zodat je kunt uitrekenen hoeveel voeding je nodig hebt voor onderweg. En één à twee reservereepjes kunnen nooit kwaad. Veel voeding is verpakt. We verwachten van de deelnemers dat ze geen afval achterlaten op de trails zodat er ook na Arctic Circle Trails kan worden genoten van de schone natuur in Lapland.

Opgeladen telefoon

Internetontvangst zul je nauwelijks hebben tijdens de trails. Wel is er hier en daar bereik. Dit kan voor het versturen van een sms met je gps coördinaten (tip: download de app My GPS Coördinates) of het doen van een oproep voldoende zijn. We hebben twee bezemlopers die achter de laatste deelnemers aan lopen, dus heb je geen bereik en / of geen haast wacht dan op de bezemlopers. Ze hebben een satteliettelefoon bij waarmee ze contact kunnen opnemen met de organisatie.

Sporthorloge

Een sporthorloge is niet verplicht, maar wel leuk. Met een sporthorloge kun je tijdens de race kijken hoe ver je bent en achteraf je race met anderen delen, bijvoorbeeld via Strava. GPS bestand van de trails worden een aantal dagen voor vertrek met de deelnemers gedeeld.

Van ons krijgen alle deelnemers een aluminium nooddeken en fluitje mee in geval van nood. kijk je op de homepage voor meer informatie over de trailruns zelf. Wil je meer weten over hoe je traint voor de trails? Kijk dan bij onze trainingstips. Als je nog vragen hebt, stuur ons dan een mailtje. We denken graag met je mee.