Vraag en antwoord

Op deze pagina vind je extra informatie over de reis en de trails. Bekijk vooral ook de programma en trails pagina om een beter beeld van de reis te krijgen. Heb je toch nog vragen? Bel of stuur een mailtje.

De reis algemeen

Waar vindt de reis plaats?

De plaatsnamen die centraal staan in Arctic Circle Trails zullen je misschien niet zo veel zeggen. Niet gek, want de grootste plaats, Arjeplog, heeft maar 2000 inwoners. Het ligt midden in Zweeds Lapland en net onder de noordpoolcirkel. Stockholm ligt er zo’n 900 km onder, de Noorse grens ligt op 50 km ten westen van Arjeplog.

Kan ik een supporter meenemen op de reis?

Dat is zeker mogelijk. Neem voor je boekt wel eerst even contact met ons op via info@arcticcircletrails.org

Ik boek alleen en vind het prima om een hotelkamer te delen.

Dat geef je aan in het boekingsformulier. Vinden we een kamergenoot voor je, dan brengen we de €175 toeslag niet in rekening op de eindfactuur. Heb je de hele reissom al betaald, dan maken we de €175 toeslag terug aan je over.

Kan ik ook enkel aan de trails deelnemen in plaats van een pakket met vlucht?

De reis is ook zonder vlucht te boeken, bijvoorbeeld als je met eigen vervoer naar het hotel wil komen. Je krijgt dan €400 korting. Wil je een paar dagen langer van Lapland genieten? Boek dan zelf je vluchten. Kies je er voor om een zelfde vlucht als de groep te boeken? Je bent dan gewoon welkom op de bustransfer naar het hotel. Bij vragen kun je een mail sturen naar info@arcticcircletrails.org.

Kan ik de reis in termijnen betalen?

Ja dat kan. Je betaalt dan bij het boeken een aanbetaling van 25%. Later ontvang je een factuur voor het daarna openstaande bedrag.

Betalen kan via Ideal (Nederland), Bancontact (België) en handmatige overboeking.

Wat is er niet inbegrepen tijdens de reis?

– Drank bij avondeten
– Lunch op de rustdag
– Eten en drinken tijdens de trail (de trails zijn zelfvoorzienend, op de 2e trail is halverwege wel een checkpoint met snacks en drinken)
– Optionele activiteit op de rustdag

Is er een leeftijdslimiet voor deelname?

De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar. Deze leeftijd moet je als deelnemer aan het begin van de reis hebben bereikt.

Kan ik kinderen meenemen op de reis?

De minimale leeftijd voor deelname aan de reis is 18 jaar. Deze leeftijd moet op de begindatum van de reis zijn bereikt.

Mag ik huisdieren meenemen op de reis?

Huisdieren zijn op de reis niet toegestaan.

Houdt de organisatie rekening met diëten en allergieën?

Jazeker, dit geef je aan bij het boeken van de reis.

Hoe neem ik sportvoeding mee op de reis?

Sommige sportvoeding zit in grote verpakkingen. Wil je alleen met handbagage reizen, dan kun je je voorstellen dat een zelf afgevuld zakje of potje met wat sportdrank poeder mogelijk vragen bij de douane kan opleveren. Doe het poeder in een transparant zakje en zorg dat je de ingrediëntenlijst en het betalingsbewijs bij de hand hebt als de douane vragen heeft over de poeder. Mogelijk is jouw favoriete sportvoeding ook verkrijgbaar in kleinere reisverpakking.

Is Arctic Circle Trails aangesloten bij een reisbranche organisatie?

Ja. Arctic Circle Trails is aangesloten bij Garantiefonds GGTO met deelnamenummer 1555.

Kan ik via jullie een annuleringsverzekering voor de reis afsluiten?

We bieden geen annuleringsverzekering aan. Raadpleeg je eigen verzekeraar of zoek via een zoekmachine naar kortlopende annuleringsverzekering om wat opties te bekijken.

Over de trails

Zijn er gps bestanden beschikbaar van de twee trails?

Jazeker, de gps bestanden vind je hier!

Is het een race of gaat het om de ervaring?

We zorgen voor tijdsregistratie, maar geniet vooral van de trails.

Hoe technisch zijn de trails?

De trails zijn vrij technisch. De routes lopen vooral over single tracks en paden met rotsachtige ondergrond. Kortom: goed opletten waar je je voeten plaatst.

Starten alle deelnemers tegelijk?

We starten in verschillende startgroepen. Zo heb je alle ruimte op de trails. Je start nadat je met de helikopter aankomt bij de starts.

Bij beide trails zetten we meerdere helikopters in zodat je nergens lang hoeft te wachten.

Ik wil graag meer trail kilometers, kan dat?

Op de dagen van de 19 en 31 km is er geen mogelijkheid om meer te lopen. Er zijn genoeg opties om op de rustdag er nog eens op uit te gaan als je wil. Er zijn verschillende opties in de omgeving van Arjeplog. 

Welk conditieniveau heb ik nodig om mee te doen?

Je rent binnen drie dagen twee trails met een totaal van 50 km. Qua inspanning is de trail van 31 kilometer te vergelijken met een vlakke marathon, buiten dat je bovenbenen het nog zwaarder gaan krijgen, maar dat is trailrunnen 😉 Het is aan te raden om voor de trip flink wat kilometers in de benen te hebben. Probeer hierbij ook op onverhard terrein met hoogteverschillen te trainen. Op het moment van inschrijven dien je thuis minimaal een halve marathon te kunnen lopen, vanuit daar kun je voldoende trainen voor deelname aan de trails.

Herkenning trails

De trails zijn duidelijk gemarkeerd en dus prima te herkennen. Je rent o.a. door bossen en over hoogvlaktes. De meeste stukken zijn onverhard, de ondergrond bestaat uit met name uit grond, steen en vlonders. Waar nodig hangen we bewegwijzering op. Ook stellen we een paar weken voor vertrek gps bestanden van de routes beschikbaar.

Welk type schoenen heb ik nodig

We raden gebruik van (stevige) trailrunning schoenen aan. De ondergrond op de trails is ruiger en harder dan je veelal op bijvoorbeeld de Veluwe of in de Ardennen tegenkomt. We raden het gebruik van wegschoenen en barefoot hardloopschoenen af. 

Hoe lang mag ik over de trails doen?

Er is geen tijdslimiet bij de trail van 19 km.

Bij de trail van 31km dien je binnen 3 uur minimaal op de helft zijn, anders kan de organisatie besluiten je uit de race te halen.

Hoe lang doe ik over de trails?

Voor de Polärskog Trail vermenigvuldig je je (verwachte) tijd op de halve marathon met 1,3. Voor de Kungsfjäll Trail vermenigvuldig je je (verwachte) tijd op de halve marathon met 2,5. Uiteraard is dit een inschatting voor de trailruns. Hoe lang je precies over deze trails doet hangt ook af  bijvoorbeeld het weer en je conditie.

Zijn er prijzen te winnen?

Er zijn prijsjes van onze sponsors te winnen voor de nummer 1 t/m 3 bij de mannen en vrouwen. Daarnaast is er een tombola waarbij iedereen kans maakt.

Is het ook mogelijk om slechts 1 van de 2 trails te rennen?

De reis is georganiseerd om de twee trails heen, dus het is zonde als je maar aan één trail mee doet. Het is mogelijk om de tweede trail voor de helft te lopen. Je wordt dan met de helikopter bij het checkpoint gedropt en vanaf daar loop je naar de finish. Je kunt er uiteraard voor kiezen om maar één trail te lopen.

Welk weer kan ik verwachten in Lapland?

Het is goed om rekening te houden met een dagtemperatuur tussen de 10 en 25 graden. Het is verstandig om (loop)kleding mee te nemen voor verschillende type weer en uiteenlopende temperaturen.

Wat als er iets gebeurt tijdens de trail?

Er lopen bezemlopers met een EHBO pakket mee tijdens beide trails. Deze hebben een satelliet telefoon waarmee er overal op de trails gebeld kan worden. We vragen iedereen een mobiele telefoon mee te nemen om te kunnen bellen wanneer je bereik hebt, dit is op een groot deel van beide trails. 

Als er iets gebeurt dan zal er veelal een helikopter met EHBO’er komen om te hulp te schieten op de route. De routes zijn perfect voor trailrunning en daardoor niet voor reguliere voertuigen;)

We staan verder in contact met de lokale autoriteiten (lokale dokter en mountain rescue team).

Mag ik de trails ook wandelen in plaats van rennen?

In principe organiseren we een race, waarbij je over het parcours rent. Mocht je om wat voor reden tijdens de race geblesseerd raken en niet verder kunnen rennen dan mag je verder wandelen. Houd hierbij rekening met de gestelde tijdslimieten.

Mag ik trailrunning stokken gebruiken?

Trailrunning stokken, ook wel poles of sticks genoemd, zijn niet nodig voor de trails tijdens de reis. Dat wil niet zeggen dat je ze niet mag gebruiken. Met het gebruik van stokken kun je tijdens het stijgen je benen wat ontlasten. Bij de Kungsfjäll Trail (de tweede trail) kunnen ze dus voor een klein gedeelte handig zijn. Als je er aan denkt stokken te gebruiken, probeer dan eerst ook uit of het voor je werkt.