Trailrunning en sportvoeding

Tijdens sportieve activiteiten verbruik je energie. Bij wat langere trailruns is het verstandig om na te denken wat je voor, tijdens en na de trails eet en drinkt. Op deze pagina vind je een aantal tips om je optimaal voor te bereiden op je avonturen op de trails tijdens Arctic Circle Trails. De tips zijn met onze partner Innerme samengesteld. Je krijgt voor de trails een reep en gel van Innerme en na de trails een proteïnereep. Tijdens de tweede trail liggen bij het checkpoint repen en gels voor je klaar.

De sportvoeding van Innerme bevat enkel biologische, plantaardige ingrediënten die op natuurlijke manier zijn bewerkt. De energierepen bevatten geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of onnatuurlijke smaakstoffen. De bars bevatten stroop van gepofte rijst voor energie, eiwit van ertwen en rijst als bouwstoffen. Verder bevatten ze zeewierpoeder voor vitaminen en mineralen, sesamzaad voor gezonde vetten en vezels en zout voor mineralen.

Onderweg naar de trails

Tussen het uitgebreide ontbijt en het lopen van de trails heeft je lichaam ruim de tijd om al het eten tot brandstof te verwerken. Tot een half uur voor de start kun je nog een licht verteerbare energy bar of energy gel nemen. Omdat ze licht verteerbaar zijn krijg je hier snel de juiste energie van binnen, ook krijg je er minder snel maagklachten van dan ander voedsel.

Tijdens het hardlopen

Je krijgt van ons een opvouwbare beker mee, waarmee je onderweg bij stromend water je dorst kan lessen. Tijdens de trail van 31 kilometer is er halverweg een checkpoint waar je naast reepjes en gelletjes van Innerme ook sportdrank en water kan drinken.

Probeer de richtlijn aan te houden om in ieder geval ieder uur dat je over de trails loopt wat te eten. Dit kan zijn een reepje en gelletje per uur of één van die twee en 250 tot 500ml isotone energydrank. Weet je nog niet hoe lang je ongeveer over de trails verwacht te lopen? Op de pagina van met meer informatie over de trailruns lees je hoe je een inschatting maakt van je eindtijden voor de beide trails.

Na de trailruns

Probeer binnen de 30 minuten na het finishen wat te eten om het herstel te bevorderen. Direct na de trails krijg je van ons een protein bar van Innerme. Bij de finish van de tweede trail verzorgen we een tafel met verschillende soorten fruit en snacks. Na de eerste trail krijg je van ons een lekkere burger op het terras van de finishlocatie.

Tijdens je training

Het is goed om je lichaam te laten wennen aan wat je tijdens de trails gaat eten. Ook voor het herstel is het verstandig om tijdens trainingen langer dan een uur onderweg wat te eten en drinken. Dat wil niet zeggen dat je elke training zwaar bepakt hoeft te lopen. Probeer je trainingsronde bijvoorbeeld zo te plannen dat je onderweg langs watertappunten komt.

Wil je wat meer weten over hoe je je verder voorbereidt? Lees dan de pagina's over het maken van een trainingsschema en de benodigde trailuitrusting.